menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Przesiej mąkę na i wymieszaj z ziemniakami (zostaw trochę do podsypania). Dodaj jajko i całość wyrób na gładkie ciasto. Ręce posyp mąką i uformuj placki grubości 1 cm. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-35 minut. Podawaj z bryndzą z ziołami lub sosem grzybowym.

ocena:

Moskole (Podhale)

składniki

500 g ugotowanych i utłuczonych (przeciśniętych przez praskę) ziemniaków
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Przesiej mąkę na i wymieszaj z ziemniakami (zostaw trochę do podsypania). Dodaj jajko i całość wyrób na gładkie ciasto. Ręce posyp mąką i uformuj placki grubości 1 cm. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-35 minut. Podawaj z bryndzą z ziołami lub sosem grzybowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję