menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Móżdżek moczymy w wodze z octem i solą, następnie gotujemy, a po odcedzeniu i ostudzeniu usuwamy z niego wszystkie błony. Móżdżek kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy dodajemy łyżkę mąki i dolewamy mleko. Intensywnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie dodajemy móżdżek i doprawiamy rozgniecionym czosnkiem. Przekładamy do kokilek i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

ocena:

Móżdżek wieprzowy zapiekany

składniki

  • 500 g móżdżku
  • 100 g masła, 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu, 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g utartego ostrego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Móżdżek moczymy w wodze z octem i solą, następnie gotujemy, a po odcedzeniu i ostudzeniu usuwamy z niego wszystkie błony. Móżdżek kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy dodajemy łyżkę mąki i dolewamy mleko. Intensywnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie dodajemy móżdżek i doprawiamy rozgniecionym czosnkiem. Przekładamy do kokilek i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję