menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątróbkę oczyszczamy i zalewamy mlekiem. Po godzinie osączamy wątróbkę i smażymy na łyżce masła, potem  wątróbkę miksujemy lub przecieramy przez sito, ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Kremówkę ubijamy, żelatynę moczymy w łyżce zimnej wody. Łączymy masę z wątróbki z bitą śmietaną i połową madery. Doprawiamy masę solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotujemy wywar i dodajemy do niego napęczniałą żelatynę, mieszamy dopóki się nie rozpuści, dolewamy resztę madery i pozostawiamy do ostudzenia. Formę lub foremki polewamy galaretką, tak żeby pokryła ona dno i boki. Wkładamy foremki do lodówki. Pozostałą galaretę mieszamy z masa z wątróbki. Gdy galaretka w foremkach stężeje nakładamy do nich mus i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Przed wyjęciem z formy schłodzonego musu zanurzamy formę na chwilę we wrzątku i przez odwrócenie formy wykładamy mus na talerz, półmisek lub talerzyki. Dekorujemy.

ocena:

Mus z wątróbki

składniki

  • 400 g wątróbki z drobiu
  • 100 ml wywaru (może być z kostki)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125 ml madery lub tokaju
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątróbkę oczyszczamy i zalewamy mlekiem. Po godzinie osączamy wątróbkę i smażymy na łyżce masła, potem  wątróbkę miksujemy lub przecieramy przez sito, ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Kremówkę ubijamy, żelatynę moczymy w łyżce zimnej wody. Łączymy masę z wątróbki z bitą śmietaną i połową madery. Doprawiamy masę solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotujemy wywar i dodajemy do niego napęczniałą żelatynę, mieszamy dopóki się nie rozpuści, dolewamy resztę madery i pozostawiamy do ostudzenia. Formę lub foremki polewamy galaretką, tak żeby pokryła ona dno i boki. Wkładamy foremki do lodówki. Pozostałą galaretę mieszamy z masa z wątróbki. Gdy galaretka w foremkach stężeje nakładamy do nich mus i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Przed wyjęciem z formy schłodzonego musu zanurzamy formę na chwilę we wrzątku i przez odwrócenie formy wykładamy mus na talerz, półmisek lub talerzyki. Dekorujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję