menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ubijamy trzepaczką jaja z mąką, mlekiem i wodą. Można na początek dać połowę płynów, żebyśmy rozbili mąkę, tak by nie było grudek. Dodajemy sól, resztę płynów i cały czas ubijamy ciasto trzepaczką lub miksujemy. Odstawiamy je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy kawałkiem słoniny. Ciasto nalewamy cienką warstwą, rozprowadzamy je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy po jednej lub obu stronach.

ocena:

Naleśniki I

składniki

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • kawałek słoniny
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ubijamy trzepaczką jaja z mąką, mlekiem i wodą. Można na początek dać połowę płynów, żebyśmy rozbili mąkę, tak by nie było grudek. Dodajemy sól, resztę płynów i cały czas ubijamy ciasto trzepaczką lub miksujemy. Odstawiamy je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy kawałkiem słoniny. Ciasto nalewamy cienką warstwą, rozprowadzamy je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy po jednej lub obu stronach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję