menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Mleko i śmietanę miksujemy, dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodajemy odrobinę wody lub mleka, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy, żeby „odpoczęło”. Następnie smażymy. Oczywiście możemy rozgrzaną patelnię smarować słoninką, lub wlewać na nią kilka kropel oleju i rozsmarowywać dokładnie na powierzchni patelni. Jeżeli mamy do dyspozycji patelnię teflonową, to możemy ciasto wylać bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, a następnie, gdy ciasto jest już równomiernie rozprowadzone, wlać dookoła brzegu patelni odrobinę tłuszczu. Po usmażeniu przewracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony.

ocena:

Naleśniki III

składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Mleko i śmietanę miksujemy, dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodajemy odrobinę wody lub mleka, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy, żeby „odpoczęło”. Następnie smażymy. Oczywiście możemy rozgrzaną patelnię smarować słoninką, lub wlewać na nią kilka kropel oleju i rozsmarowywać dokładnie na powierzchni patelni. Jeżeli mamy do dyspozycji patelnię teflonową, to możemy ciasto wylać bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, a następnie, gdy ciasto jest już równomiernie rozprowadzone, wlać dookoła brzegu patelni odrobinę tłuszczu. Po usmażeniu przewracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję