menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki
w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję kaszki manny. W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła. Z mleka, oleju, jajek, mąki, i szczypty soli przygotuj naleśniki. Patelnie posmaruj olejem, smaż naleśniki z obu stron. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Poczekać, aż cukier się rozpuści i chwilę podsmażyć, tak aby jabłka pokryły się karmelem. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż je
w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Posyp jabłkami.

ocena:

Naleśniki a la Gundel z karmelizowanymi jabłkami

składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -900 ml mleka
  • -4 jajka
  • -szczypta soli
  • -2-3 łyżki oleju + do smażenia

Nadzienie:

  • -300 g orzechów włoskich
  • -100 ml miodu pitnego
  • -3 łyżki rodzynek
  • -skórka otarta z 2 pomarańczy
  • -100 ml śmietany 30 %
  • -2-3 łyżki cukru
  • -1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka:

  • 3-4 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki
w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję kaszki manny. W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła. Z mleka, oleju, jajek, mąki, i szczypty soli przygotuj naleśniki. Patelnie posmaruj olejem, smaż naleśniki z obu stron. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Poczekać, aż cukier się rozpuści i chwilę podsmażyć, tak aby jabłka pokryły się karmelem. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż je
w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Posyp jabłkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję