menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miksujemy jaja z mąką w misce, którą wstawiamy do naczynia z gorącą, lecz nie gotującą się wodą. W tak przygotowanej gorącej kąpieli ubijamy masę, dodając do niej cukier waniliowy. Gdy masa zgęstnieje, miskę wyjmujemy z garnka. Masło topimy, mieszamy ze śmietaną i mlekiem, dodajemy do ubitych jaj i mieszamy. Smażymy naleśniki na oliwie lub na maśle. Na naleśniki nakładamy owoce: maliny, poziomki, jagody, pokrojone morele, czy banany. Składamy na pół, ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Naleśniki biszkoptowe z owocami

składniki

  • #Ciasto
  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • #Nadzienie
  • ok. 400 g sezonowych owoców
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miksujemy jaja z mąką w misce, którą wstawiamy do naczynia z gorącą, lecz nie gotującą się wodą. W tak przygotowanej gorącej kąpieli ubijamy masę, dodając do niej cukier waniliowy. Gdy masa zgęstnieje, miskę wyjmujemy z garnka. Masło topimy, mieszamy ze śmietaną i mlekiem, dodajemy do ubitych jaj i mieszamy. Smażymy naleśniki na oliwie lub na maśle. Na naleśniki nakładamy owoce: maliny, poziomki, jagody, pokrojone morele, czy banany. Składamy na pół, ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję