menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy ciasto: oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy drożdże z wodą i letnim mlekiem. Dodajemy żółtka i przyprawy. Cały czas mieszamy, ubijamy lub miksujemy składniki, żeby nie było grudek. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo mąkę. Na końcu delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Mieszamy, odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie smażymy naleśniki na oleju, pamiętając, że używamy jak najmniej tłuszczu. W zasadzie jeśli mamy dobrą patelnię, to każde naleśniki, które mają wśród składników ciasta olej, oliwę lub masło możemy spróbować usmażyć na suchej patelni. Kiedy naleśniki są już gotowe rozmrażamy szpinak i osączamy. Dodajemy do niego posiekany lub rozgnieciony z solą czosnek. Z 30 g masła i mąki robimy zasmażkę, do której płynnym ruchem wlewamy mleko. Gotujemy sos, cały czas go mieszając. Na koniec dodajemy szpinak z czosnkiem. Na łyżce masła smażymy pokrojoną w paseczki wędzonkę, dodajemy ją po usmażeniu do nadzienia. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy masłem. Naleśniki nadziewamy masą szpinakową, zwijamy w rulony i układamy w brytfance. Posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy na około 15 minut do nagrzanego do 190 C piekarnika.

ocena:

Naleśniki drożdżowe ze szpinakiem

składniki

  • #Ciasto
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 200 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 4 jajka
  • 10 g drożdży
  • 30 ml oleju
  • sól
  • #Nadzienie
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 100 g ostrego żółtego sera
  • 100 g wędzonki lub wędzonej szynki
  • 125 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g mąki
  • 20 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy ciasto: oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy drożdże z wodą i letnim mlekiem. Dodajemy żółtka i przyprawy. Cały czas mieszamy, ubijamy lub miksujemy składniki, żeby nie było grudek. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo mąkę. Na końcu delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Mieszamy, odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie smażymy naleśniki na oleju, pamiętając, że używamy jak najmniej tłuszczu. W zasadzie jeśli mamy dobrą patelnię, to każde naleśniki, które mają wśród składników ciasta olej, oliwę lub masło możemy spróbować usmażyć na suchej patelni. Kiedy naleśniki są już gotowe rozmrażamy szpinak i osączamy. Dodajemy do niego posiekany lub rozgnieciony z solą czosnek. Z 30 g masła i mąki robimy zasmażkę, do której płynnym ruchem wlewamy mleko. Gotujemy sos, cały czas go mieszając. Na koniec dodajemy szpinak z czosnkiem. Na łyżce masła smażymy pokrojoną w paseczki wędzonkę, dodajemy ją po usmażeniu do nadzienia. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy masłem. Naleśniki nadziewamy masą szpinakową, zwijamy w rulony i układamy w brytfance. Posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy na około 15 minut do nagrzanego do 190 C piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję