X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki meksykańskie

Zapraszam Was dzisiaj na kulinarną podróż do słonecznej Meksyku, gdzie smaki, aromaty i kolory potraw przywołują wspomnienia wakacyjnych przygód i egzotycznych doznań. Dziś chciałbym podzielić się z Wami z pewnością niezwykłym przepisem na naleśniki meksykańskie – danie, które łączy w sobie tradycyjną meksykańską kuchnię z ulubionym polskim przysmakiem. Te pikantne i aromatyczne naleśniki to prawdziwa uczta dla podniebienia, która przeniesie Wasze kubki smakowe w magiczne rejony Ameryki Łacińskiej. Gotowi na kulinarne przygody? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!

Naleśniki meksykańskie

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1-1,2 kg dyni lub cukinii
  • dwa pomidory
  • 1 papryka np. czerwona lub żółta 
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie mielonego chili
  • kwaśna gęsta śmietana 18%
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj nadzienie:

Dynię lub cukinię obierz ze skóry. Pokrój w drobną kostkę. Drobno pokrój paprykę, pomidory obierz ze skóry i też pokrój w kostkę. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i podsmaż mięso. Następnie przełóż je do osobnej miski. Dolej oliwy na patelnię i wrzucić dynię, paprykę i pomidory. Chwilę smaż, a potem przykryj pokrywką i duś ok 15 min. Sprawdzić czy dynia (lub cukinia) da się rozgnieść na miazgę. Jeżeli nie to duś dalej. W razie potrzeby dolej troszkę wody.

Krok 2:

Do podsmażonych warzyw dodaj mięso, wymieszaj, dodaj całą torebkę chili i duś jeszcze ok 15 min. 5 min. przed końcem duszenia dodaj odsączoną z wody fasolę z puszki. Na koniec dopraw solą pieprzem i czosnkiem.

Krok 3:

Przygotuj naleśniki:

Oddziel żółtka od białek. Z żółtek mąki i mleka przygotuj ciasto naleśnikowe. Na koniec białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do ciasta, doprawić solą, bazylią i oregano. Usmaż grubsze naleśniki (ok. 2-3 mm).

Krok 4:

Na talerzu połóż naleśnik, na połówkę nałożyć farszu, przykryć drugą połówką lub napłenij naleśnik i zwiń w rulon. Na koniec na wierzch nałóż łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Możesz podać naleśniki z kawałkami świeżego awokado. 

Naleśniki meksykańskie

Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> Naleśniki z twarogiem i śliwkami <<>> Naleśniki na śmietanie <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również