menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nadzienie: Dynię lub cukinię obrać ze skóry. Pokroić w drobną kostkę. Drobno pokroić paprykę, pomidory obrać ze skóry i też w kostkę. Rozgrzać trochę oliwy na patelni i podsmażyć mięso. Przełożyć do osobnej miski. Dolać oliwy i na patelnię wrzucić dynię, paprykę i pomidory. Chwilę smażyć a potem przykryć pokrywką i dusić ok 15 min. Sprawdzić czy dynia (lub cukinia) da się rozgnieść na miazgę. Jeżeli nie to dusić dalej. W razie potrzeby dolać troszkę wody. Do masy wrzucić mięso, wymieszać, dodać całą torebkę mieszanki chili i dusić jeszcze ok 15 min. 5 min. przed końcem duszenia dodać odsączoną puszkę fasolki. Jeżeli potrzeba doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Naleśniki: Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek mąki i mleka wymieszać ciasto naleśnikowe, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta, doprawić solą bazylią i oregano. Upiec grube naleśniki (ok 2-3mm) Na talerzu położyć naleśnik, na połówkę nałożyć farszu, przykryć drugą połówką. Na wierzch nałożyć łyżkę kwaśnej gęstej śmietany.

ocena:

Naleśniki meksykańskie

składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1-1,2 kg dyni lub cukinii
  • dwa pomidory
  • czerwona lub żółta papryka
  • puszka czerwonej fasolki
  • 500ml mleka
  • mąka
  • 2 jajka
  • paczka mieszanki przypraw chili
  • kwaśna gęsta śmietana
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nadzienie: Dynię lub cukinię obrać ze skóry. Pokroić w drobną kostkę. Drobno pokroić paprykę, pomidory obrać ze skóry i też w kostkę. Rozgrzać trochę oliwy na patelni i podsmażyć mięso. Przełożyć do osobnej miski. Dolać oliwy i na patelnię wrzucić dynię, paprykę i pomidory. Chwilę smażyć a potem przykryć pokrywką i dusić ok 15 min. Sprawdzić czy dynia (lub cukinia) da się rozgnieść na miazgę. Jeżeli nie to dusić dalej. W razie potrzeby dolać troszkę wody. Do masy wrzucić mięso, wymieszać, dodać całą torebkę mieszanki chili i dusić jeszcze ok 15 min. 5 min. przed końcem duszenia dodać odsączoną puszkę fasolki. Jeżeli potrzeba doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Naleśniki: Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek mąki i mleka wymieszać ciasto naleśnikowe, białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta, doprawić solą bazylią i oregano. Upiec grube naleśniki (ok 2-3mm) Na talerzu położyć naleśnik, na połówkę nałożyć farszu, przykryć drugą połówką. Na wierzch nałożyć łyżkę kwaśnej gęstej śmietany.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję