menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miksujemy lub ubijamy przy pomocy trzepaczki jaja z piwem, dodajemy stopniowo mąkę, brandy, olej, sól i przyprawy. Cały czas mieszamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny, żeby odpoczęło. Dalej postępujemy tak, jak z każdymi naleśnikami. Smarujemy patelnię cienką warstwą tłuszczu i smażymy kolejno naleśniki. Takie naleśniki możemy podawać zarówno z pikantnymi farszami, jak i same. Po pokrojeniu na paseczki mogą one stanowić interesujący dodatek do zup lub mięs.

ocena:

Naleśniki piwne

składniki

  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • 2 jajka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 20 ml brandy
  • 1 łyżka świeżych lub 1 łyżeczka suszonych ziół, według uznania: majeranek, tymianek, oregano,
  • pietruszka, szałwia itp.
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miksujemy lub ubijamy przy pomocy trzepaczki jaja z piwem, dodajemy stopniowo mąkę, brandy, olej, sól i przyprawy. Cały czas mieszamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny, żeby odpoczęło. Dalej postępujemy tak, jak z każdymi naleśnikami. Smarujemy patelnię cienką warstwą tłuszczu i smażymy kolejno naleśniki. Takie naleśniki możemy podawać zarówno z pikantnymi farszami, jak i same. Po pokrojeniu na paseczki mogą one stanowić interesujący dodatek do zup lub mięs.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję