menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do mleka wsypujemy cukier, wbijamy jajka, miksujemy stopniowo dosypując przesianą mąkę, na koniec dodajemy alkohol i sok pomarańczowy. Ciasto mieszamy dokładnie i zostawiamy na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną smażyć bardzo cienkie naleśniki z obu stron. Cytrynę i pomarańcze obieramy ze skórki, oczyszczamy z błon i dokładnie rozgniatamy. W rondelku topimy łyżkę masła, dodajemy cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolewamy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy, skrapiamy brandy i flambirujemy na patelni. Zalewamy podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym. Jest to jeden z najsłynniejszych deserów świata, który powstał podobno z powodu niezdarności kelnera serwującego potrawę księciu Walii i jego wybrance o imieniu Suzette. Kelner potrącił kieliszek z alkoholem, naleśniki zapaliły się , ale było to tak widowiskowe, że książę nazwał potrawę naleśnikami Suzette.

ocena:

Naleśniki Suzette

składniki

  • 300 g mąki
  • 5 jajek
  • 500 ml mleka
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • pół paczki cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 kieliszek wódki
  • słonina do smażenia

Sos:

  • 4 duże pomarańcze
  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g likieru pomarańczowego
  • 1 cytryna
  • dodatkowo 25 g brandy do podpalenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do mleka wsypujemy cukier, wbijamy jajka, miksujemy stopniowo dosypując przesianą mąkę, na koniec dodajemy alkohol i sok pomarańczowy. Ciasto mieszamy dokładnie i zostawiamy na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną smażyć bardzo cienkie naleśniki z obu stron. Cytrynę i pomarańcze obieramy ze skórki, oczyszczamy z błon i dokładnie rozgniatamy. W rondelku topimy łyżkę masła, dodajemy cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolewamy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy, skrapiamy brandy i flambirujemy na patelni. Zalewamy podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym. Jest to jeden z najsłynniejszych deserów świata, który powstał podobno z powodu niezdarności kelnera serwującego potrawę księciu Walii i jego wybrance o imieniu Suzette. Kelner potrącił kieliszek z alkoholem, naleśniki zapaliły się , ale było to tak widowiskowe, że książę nazwał potrawę naleśnikami Suzette.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję