X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na ciepłoWielkanocWieprzowina

Paszteciki kruche z mięsem Macieja Kuronia

Koniec listopada, więc powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu. Grudzień się zbliża wielkimi krokami, a z grudniem nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Dlatego przychodzę do Was z pyszną propozycją na paszteciki kruche z mięsem. Wersja mięsna idealnie sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt. Pamiętajcie, że mięsny farsz zawsze możecie zamienić na kapustę z grzybami. Będzie równie pysznie, gwarantuję!

Paszteciki kruche z mięsem Macieja Kuronia

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól
Farsz
  • 300 g mięsa bez kości np. łopatki wieprzowej
  • bułka 
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, żółtka i sól. Następnie wyrób cisto krojąc wszystkie składniki nożem, a następnie dokończ wyrabianie rękami. Na koniec zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

Krok 2:

Po drugie upieczone mięso zmiel w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Następnie cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju, dodaj do zmielonego mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3:

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość pół cm. Następnie wykrawaczką wykrój z ciasta kwadraty o boku 10 cm, jeśli nie masz kwadratowej wykrawaczki wytnij kwadraty nożem. Nałóż farsz i zlep paszteciki po przekątnej, jak pierogi. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajem i piecz w temperaturze 200° przez 15 minut aż będą piękne i rumiane. 

Po więcej przepisów na mięso wieprzowe zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również