menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy naleśniki. Ubijamy mąkę z jajami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. W tym przypadku można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Pieczone mięso mielimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy mięso, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i chwilę razem dusimy. Naleśniki smarujemy gotowym nadzieniem, zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przygotowujemy sos. Robimy białą zasmażkę: rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Jednym, płynnym ruchem dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, tak, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy tartym, żółtym serem i wsadzamy na 10 minut do nagrzanego do 180 C piekarnika. 

ocena:

Naleśniki zapiekane z mięsem

składniki

  • #Ciasto
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 6 jajek
  • 500 ml mleka
  • 50 ml oleju lub 50 g masła
  • sól
  • #Farsz
  • 500 g pieczonego lub gotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • #Sos
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml mleka
  • 80-100 g tartego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy naleśniki. Ubijamy mąkę z jajami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. W tym przypadku można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Pieczone mięso mielimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy mięso, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i chwilę razem dusimy. Naleśniki smarujemy gotowym nadzieniem, zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przygotowujemy sos. Robimy białą zasmażkę: rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Jednym, płynnym ruchem dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, tak, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy tartym, żółtym serem i wsadzamy na 10 minut do nagrzanego do 180 C piekarnika. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję