X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na zdrowe i smaczne danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe? Dziś mam dla Ciebie niezwykły przepis na naleśniki ze szpinakiem. To danie, z pewnością łączy w sobie delikatność naleśników z intensywnym smakiem szpinaku, bogactwem składników odżywczych i lekkością przygotowania. Naleśniki ze szpinakiem to z pewnością doskonała propozycja na obiad, kolację czy nawet śniadanie, które zaspokoi Twoje podniebienie i dostarczy energii na cały dzień. Gotowy na kulinarną podróż? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego wyjątkowego przepisu!

Naleśniki ze szpinakiem

  • 10-12 naleśników >>Link do przepisu<<
  • 500 g szpinaku mrożonego lub 1 kg świeżego
  • 30–50 g rokpolu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypta papryki mielonej, chili lub curry
  • cukier, sól i pieprz
  • ok. 50 g masła
  • ew. 100 g tartego żółtego sera

Naleśniki ze szpinakiem

Sposób przygotowani:

Krok 1:

Przygotuj naleśniki z powyższego linku.  

Krok 2:

Świeży szpinak, opłucz i zblanszuj, tj.: wrzuć na 3 minuty do wrzątku. Następnie starannie odcedź i posiekaj. Szpinak mrożony rozmroź i odcedź nadmiar wody. Połowę masła roztop na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku i przyprawy, wrzuć szpinak i mieszając razem podsmaż do 10 minut. Jeżeli szpinak był świeży, to smażymy go trochę dłużej, ewentualnie dodaj jeszcze dodatkowe masło. Na koniec dopraw do smaku, a gdy ostygnie dodaj śmietanę wymieszaną z rokpolem. Na koniec dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Następnie nałóż farsz na naleśniki i razem chwilę podsmaż. Jeżeli zrezygnujesz z rokpola, to do farszu dodasz starty żółty ser i śmietanę. Takie naleśniki są znakomite z gęstym sosem pomidorowym lub śmietanową. 

Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> Naleśniki z twarogiem i śliwkami <<>> Naleśniki na śmietanie <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również