menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłko i owoce dzikie róży zalewamy zimną wodą i gotujemy, następnie przecedzamy, wsypujemy do gorącego wywaru zioła, podgrzewamy na małym ogniu, a gdy napar się zagotuje, trzymamy pod przykryciem 10 minut. Odcedzamy i słodzimy miodem. Powinniśmy pamiętać, że wrzątkiem zaparzamy zioła przygotowane jak herbaty ekspresowe – w saszetkach. Natomiast jeżeli korzystamy z suszonych ziół, to zalewamy je najpierw zimną wodą, a następnie wolno podgrzewamy, po zagotowaniu parzymy je pod przykryciem.

ocena:

Napar na przeziębienie

składniki

  • 1 łyżka owoców dzikiej róży
  • pół jabłka
  • 1 łyżeczka suszonych ziół: melisy, liści malin, liści czarnej porzeczki, pokrzywy i czarnego bzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłko i owoce dzikie róży zalewamy zimną wodą i gotujemy, następnie przecedzamy, wsypujemy do gorącego wywaru zioła, podgrzewamy na małym ogniu, a gdy napar się zagotuje, trzymamy pod przykryciem 10 minut. Odcedzamy i słodzimy miodem. Powinniśmy pamiętać, że wrzątkiem zaparzamy zioła przygotowane jak herbaty ekspresowe – w saszetkach. Natomiast jeżeli korzystamy z suszonych ziół, to zalewamy je najpierw zimną wodą, a następnie wolno podgrzewamy, po zagotowaniu parzymy je pod przykryciem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję