menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone nerki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, solimy i oprószamy mąką, przesmażamy na oleju, następnie przekładamy je do rondla, dodajemy wywar, przecier pomidorowy, śmietanę, posiekany ząbek czosnku oraz pieprz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Ogórki, cebule oraz jarzyny obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem i przesmażamy. Dodajemy jarzyny do nerek i dusimy razem, aż jarzyny będą miękkie. Cały czas mieszamy. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Nerki cielęce w jarzynach

składniki

  • 500 g nerek cielęcych
  • 3 cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100–150 ml śmietany 18%
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 łyżka koncentratu
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 5 ziemniaków
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone nerki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, solimy i oprószamy mąką, przesmażamy na oleju, następnie przekładamy je do rondla, dodajemy wywar, przecier pomidorowy, śmietanę, posiekany ząbek czosnku oraz pieprz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Ogórki, cebule oraz jarzyny obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem i przesmażamy. Dodajemy jarzyny do nerek i dusimy razem, aż jarzyny będą miękkie. Cały czas mieszamy. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję