menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nóżki myjemy, czyścimy i kroimy wzdłuż. Topimy w rondlu tłuszcz, wkładamy nóżki, kładziemy na nich kiszoną kapustę, wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy przyprawy i utarte na grubej tarce lub pokrojone na cząstki, obrane jabłko. Dusimy razem przez 10 minut. Podajemy z ziemniakami. W tradycji polskiej kuchni przygotowywano tą metodą inne kawałki „świnki”: uszy, ogonki, czy skórki. Dziś może nam się to wydać dziwne, ale kiedyś uważano takie dania za prawdziwe przysmaki. Jak mawiano: Kto je ostatki jest piękny i gładki.

ocena:

Nóżki wieprzowe w kapuście

składniki

  • 4 nóżki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 jabłko
  • 100 g masła lub smalcu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nóżki myjemy, czyścimy i kroimy wzdłuż. Topimy w rondlu tłuszcz, wkładamy nóżki, kładziemy na nich kiszoną kapustę, wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy przyprawy i utarte na grubej tarce lub pokrojone na cząstki, obrane jabłko. Dusimy razem przez 10 minut. Podajemy z ziemniakami. W tradycji polskiej kuchni przygotowywano tą metodą inne kawałki „świnki”: uszy, ogonki, czy skórki. Dziś może nam się to wydać dziwne, ale kiedyś uważano takie dania za prawdziwe przysmaki. Jak mawiano: Kto je ostatki jest piękny i gładki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję