menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel i mieszamy delikatnie z mąką oraz pianą z białek. Dodajemy skórkę z cytryny, rodzynki. Wlewamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy na silnym ogniu, a gdy spód się zrumieni i składamy na pół lub obracamy na drugą stronę. Po chwili przekładamy omlet na talerz. Uwaga tak przygotowane ciasto omletowe można też wlać do płaskiej formy i wypiekać w piekarniku. W kuchni polskiej omlet ten ze względu na swój kształt nosi nazwę grzybka. Można z 2 jaj przyrządzić ciasto bez cukru i słodkich dodatków. Wtedy podajemy go jako dodatek do zup. Możemy również zawinąć grzybka, smarując go wcześniej farszem, pokroić w plastry i podawać z odpowiednio dobranym sosem. W przypadku grzybka na słodko można stosować najprzeróżniejsze dodatki: świeże owoce, konfitury, lody, sosy, bitą śmietanę lub tylko cukier i cynamon.

ocena:

Omlet biszkoptowy

składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • ew. 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka rodzynek, cukier do posypania, bita śmietana, skórka starta z
  • cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel i mieszamy delikatnie z mąką oraz pianą z białek. Dodajemy skórkę z cytryny, rodzynki. Wlewamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy na silnym ogniu, a gdy spód się zrumieni i składamy na pół lub obracamy na drugą stronę. Po chwili przekładamy omlet na talerz. Uwaga tak przygotowane ciasto omletowe można też wlać do płaskiej formy i wypiekać w piekarniku. W kuchni polskiej omlet ten ze względu na swój kształt nosi nazwę grzybka. Można z 2 jaj przyrządzić ciasto bez cukru i słodkich dodatków. Wtedy podajemy go jako dodatek do zup. Możemy również zawinąć grzybka, smarując go wcześniej farszem, pokroić w plastry i podawać z odpowiednio dobranym sosem. W przypadku grzybka na słodko można stosować najprzeróżniejsze dodatki: świeże owoce, konfitury, lody, sosy, bitą śmietanę lub tylko cukier i cynamon.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję