menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka z dodatkiem szczypty soli roztrzepujemy trzepaczką. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz. Omlety z dodatkami przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy dodatki z masą jajeczną przed wylaniem na patelnię, lub szykujemy farsz, który nakładamy na wierzch przed złożeniem omleta na pół. Możemy również nałożyć farsz i dopiec omlet w piekarniku, a także przyrządzić tort z kilku warstw ciasta omletowego oraz farszu. Omlety możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono z różnymi sosami i dodatkami. Omlet, podobnie jak jajecznicę można wzbogacić dodając do masy jajecznej mleko lub śmietanę, ewentualnie odrobinę mąki.

ocena:

Omlet – przepis podstawowy

składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka z dodatkiem szczypty soli roztrzepujemy trzepaczką. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz. Omlety z dodatkami przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy dodatki z masą jajeczną przed wylaniem na patelnię, lub szykujemy farsz, który nakładamy na wierzch przed złożeniem omleta na pół. Możemy również nałożyć farsz i dopiec omlet w piekarniku, a także przyrządzić tort z kilku warstw ciasta omletowego oraz farszu. Omlety możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono z różnymi sosami i dodatkami. Omlet, podobnie jak jajecznicę można wzbogacić dodając do masy jajecznej mleko lub śmietanę, ewentualnie odrobinę mąki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję