X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajecznice

Omlet serowy

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 lub 3 średniej wielkości pieczarki
  • kawałek żółtego sera( tak aby po starciu na średniej
  • wielkości oczkach tarki wyszła garść)
  • odrobina oliwy
  • według uznania można dodać szynkę (oczywiście pokrojona w kosteczkę)

Sposób przygotowania

Podsmażamy wcześniej pokrojone pieczarki , jajka wbijamy do miski i porządnie roztrzepujemy , oliwę zagrzewamy na średniej wielkości patelni (proponuje włączyć w międzyczasie grilla w piekarniku) . Wlewamy jajka , po chwili gdy dół jest już ścięty dokładamy na połówce pieczarki (szynkę ), patelnie przytrzymujemy pod grillem w piekarniku tak aby jajka ścięły się prawie całkowicie .wyciągamy patelnie posypujemy nasz omlet żółtym serem(na tej samej polówce gdzie są pieczarki i delikatnie składamy w pół za pomocą szpachelki. zsuwamy omlet na duży talerz i wstawiamy na minutkę do piekarnika , no i gotowe. Pamiętajcie tylko aby wyciągając talerz z piekarnika użyć szmatki bo będzie gorący . Życzę smacznego :-)

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również