X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy z mąki i jajŚniadania

Omlet jajeczny z warzywami i kozim serem

Omlet jajeczny z warzywami i kozim serem to bardzo wdzięczne danie, bo jakich warzyw byście nie dodali to i tak będzie pysznie. Oczywiście polecam spróbować mojego połączenia, bo wyszło mega! Cukinia, szpinak, czosnek, pomidorki koktajlowe, to nie mogło się nie udać. Kozi ser podkręcił smak. Jeszcze grzanka z żytniego chleba i śniadanie idealne. 

Omlet jajeczny z warzywami i kozim serem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Mała garść świeżego szpinaku
  • Kawałek cukinii ok. 20 g
  • 2 plastry sera koziego wędzonego twardego
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło
  • Mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

Krok 1:

Łyżeczkę masła rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilkę. Następnie dodaj pokrojoną w kawałki cukinie, ja pokroiłem w półksiężyce. Dodaj sól i pieprz. Smaż do miękkości cukinii. Na koniec dodaj szpinak i smaż 2 minuty. Zdejmij z patelni.

Krok 2:

W misce roztrzep jajka, dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w grube plastry, następnie usmażoną cukinie ze szpinakiem. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 

Krok 3:

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, następnie wylej masę jajeczną z warzywami. Przykryj przykrywką i poczekaj aż jajko się zetnie. Jeśli nie masz szklanej przykrywki, co jakiś czas zaglądaj do omleta. 

Krok 4:

Gdy jajko się zetnie połóż dwa plastry sera koziego wędzonego twardego i złóż omlet na pół. Zmniejsz moc płyty grzewczej i przykryj pokrywkę. Smaż omlet aż ser zacznie się topić. 

Krok 5:

Na omlet połóż ulubione warzywa np. , pomidora, rukolę. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również