menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątróbkę dusimy na łyżce masła z posiekaną drobno cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem, siekamy. Jaja z dodatkiem szczypty soli roztrzepujemy trzepaczką. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec nakładamy farsz z wątróbki, składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz.

ocena:

Omlet z wątróbką

składniki

  • 2 jajka
  • 70-80 g wątróbki – najlepiej z drobiu
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątróbkę dusimy na łyżce masła z posiekaną drobno cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem, siekamy. Jaja z dodatkiem szczypty soli roztrzepujemy trzepaczką. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec nakładamy farsz z wątróbki, składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję