X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mrożonego szpinaku
  • pół posiekanego ząbku czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ew. zasmażka z 1 łyżeczki mąki i 1 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Jeśli jest świeży, to po opłukaniu wrzucamy go do wrzątku i gotujemy 4-5 minut, odcedzamy i siekamy. Jaja roztrzepujemy trzepaczką.

Sposób I: Posiekany, utarty z solą czosnek i szpinak mieszamy z masą jajeczną. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną ze szpinakiem. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz. 

Sposób II: Przygotowujemy czysty omlet i pod koniec nakładamy farsz ze szpinaku, czosnku i zasmażki, czy łyżki śmietany. Omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również