menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Jeśli jest świeży, to po opłukaniu wrzucamy go do wrzątku i gotujemy 4-5 minut, odcedzamy i siekamy. Jaja roztrzepujemy trzepaczką.

Sposób I: Posiekany, utarty z solą czosnek i szpinak mieszamy z masą jajeczną. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną ze szpinakiem. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz. 

Sposób II: Przygotowujemy czysty omlet i pod koniec nakładamy farsz ze szpinaku, czosnku i zasmażki, czy łyżki śmietany. Omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz

ocena:

Omlet ze szpinakiem

składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mrożonego szpinaku
  • pół posiekanego ząbku czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ew. zasmażka z 1 łyżeczki mąki i 1 łyżki mleka lub 1 łyżka śmietany

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy. Jeśli jest świeży, to po opłukaniu wrzucamy go do wrzątku i gotujemy 4-5 minut, odcedzamy i siekamy. Jaja roztrzepujemy trzepaczką.

Sposób I: Posiekany, utarty z solą czosnek i szpinak mieszamy z masą jajeczną. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną ze szpinakiem. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz. 

Sposób II: Przygotowujemy czysty omlet i pod koniec nakładamy farsz ze szpinaku, czosnku i zasmażki, czy łyżki śmietany. Omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję