X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku.

Orzechowiec to jedno z najlepszych ciast na jakie znajdziesz przepis na naszym blogu. Chrupiące orzechy, delikatny krem i kruche ciasto to wszystko rozpływająca się w ustach. Być może pokochasz je tak samo jak ja. Musisz koniecznie spróbować, a zrozumiesz co mam na myśli. 

ORZECHOWIEC NA DUŻĄ BLACHĘ -przepis krok po kroku

Składniki:

CIASTO:

  •     500 g mąki pszennej ( 3 szklanki ) np. typ 500 
  •     3 jajka
  •     150 g cukru
  •     2 łyżki miodu płynnego np. lipowego
  •     200 g masła
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:

  •     200 g masła
  •     2 budynie waniliowe (40g) z cukrem
  •     500 ml mleka
  •     3 łyżki cukru pudru

MASA ORZECHOWA:

  •     300 g orzechów włoskich (lub np. mieszanki różnych orzechów)
  •     100 g masła
  •     2 łyżki miodu

Orzechowiec na dużą blachę

Krok 1:

Na początku wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.

Krok 2:

Ciasto podziel na 2 równe części. Następnie każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.

Krok 3:

W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem, podczas gdy gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. 

Krok 4:

Następnie mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.

Krok 5:

Na koniec w garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Następnie tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.

Na zakończenie schłódź ciasto w lodówce. Pamiętaj z pewnością to ciasto najlepiej smakuje następnego dnia! 

Orzechowiec

Z pewnością orzechowiec to moje ulubione ciasto o tej porze roku, zwłaszcza kiedy na działce u dziadków obrodzi np. orzech włoski (link). Często przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy za nim przepadają, dlatego dzielę się przepisem.

Kończąc dodam, że przepis na orzechowiec przygotowałem oczywiście w formie krok po kroku, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, np. te słodkie jak wytrawne. W razie pytań, wątpliwości pisz komentarz, niezwłocznie na niego odpowiemy.

Orzechowiec na dużą blachę

Więcej przepisów np. na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jaki budyń należy dodać, tj. jakiej wielkości, z cukrem czy bez cukru.

  2. Witam☺️ Na wstępie napiszę,że po raz pierwszy będę piekła kruche ciasto i może moje pytanie wyda się banalne ale czy kruche ciasto powinno być całkowicie ostudzone aby wyciągnąć z blaszki czy jeszcze ciepłe? Blaszka nie ma odpinanych boków.

  3. Dzień dobry, mam pytanie może dziwne, ale zawsze miałam z tym problem‍♀️.
    Blaszka 35 na 25, mierzymy dół blaszki czy górę ‍♀️

  4. Podbił nawet sernik z brzoskwiniami mojej mamy podczas swiat Bożego Narodzenie. Blaszka znikła w mgnieniu oka

  5. Ciacho zrobione czekamy na jutro by spróbować! Ale wygląda cudownie❤️ mój pierwszy w życiu orzechowiec! Mam nadzieję, że samakuje tak samo jak wygląda ❤️❤️

    • Aniu, „Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.”

  6. Jak dlugo w lodowce moge przechowywac ciasto? Chce zrobic je na swieta. Czy jesli zrobie je dzien przed wigilia do konca swiat wytrzyma?

  7. Cześć. Ciacho fajne, tylko dlaczego ciasto jest twarde, a robiłam wszystko według przepisu

  8. A czy spody będą dosyć miękkie . Mam przepis ale masło dodaje się do mleka i zalewa się na gorąco te spody wtedy są miekkie.

  9. To jak wracamy do klasyki, to ciasto zebra i wz poproszę. Do tej pory piekłam orzechy na surowym cieście i nie raz zdarzyło sie ciut przypiec za bardzo, przez co orzechy były potem trochę gorzki.

Sprawdź również