menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy mielimy. Ucieramy żółtka z cukrem i skórką z cytryny, gdy będą już dobrze utarte dodajemy zmielone orzechy. Ochłodzone w lodówce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją stopniowo do masy z żółtek i delikatnie razem mieszamy. Foremkę lub tortownicę smarujemy masłem, nakładamy ciasto i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Masło topimy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy kakao, wlewamy kilka łyżek gorącej wody i cały czas ucieramy, aż masa będzie gęsta. Wtedy dolewamy rum i mieszamy. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy je polewą. Można też polać je lukrem i przybrać orzechami.

ocena:

Orzechowiec I

składniki

Ciasto

  • 300 g włoskich orzechów
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Polewa:

  • ok. 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka rumu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy mielimy. Ucieramy żółtka z cukrem i skórką z cytryny, gdy będą już dobrze utarte dodajemy zmielone orzechy. Ochłodzone w lodówce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją stopniowo do masy z żółtek i delikatnie razem mieszamy. Foremkę lub tortownicę smarujemy masłem, nakładamy ciasto i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Masło topimy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy kakao, wlewamy kilka łyżek gorącej wody i cały czas ucieramy, aż masa będzie gęsta. Wtedy dolewamy rum i mieszamy. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy je polewą. Można też polać je lukrem i przybrać orzechami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję