X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Orzechowiec II

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 200 g masła
  • po 200 g łuskanych orzechów laskowych i włoskich
  • sok z 2 pomarańczy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy ze sobą: cukier, sól i przesianą mąkę. Dodajemy masło i żółtka. szybko zagniatamy – na początku możemy siekać ciasto nożem. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go z połową miodu i kilkoma łyżkami wody. Resztę miodu również podgrzewamy. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę posmarowaną masłem. Smarujemy ciepłym miodem (bez soku pomarańczowego). Układamy obok siebie, gęsto, grubo zmielone orzechy laskowe i włoskie. Smarujemy orzechy miodem „pomarańczowym” i pieczemy ciasto przez około 20 minut w temperaturze 200ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również