menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy ze sobą: cukier, sól i przesianą mąkę. Dodajemy masło i żółtka. szybko zagniatamy – na początku możemy siekać ciasto nożem. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go z połową miodu i kilkoma łyżkami wody. Resztę miodu również podgrzewamy. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę posmarowaną masłem. Smarujemy ciepłym miodem (bez soku pomarańczowego). Układamy obok siebie, gęsto, grubo zmielone orzechy laskowe i włoskie. Smarujemy orzechy miodem „pomarańczowym” i pieczemy ciasto przez około 20 minut w temperaturze 200ºC.

ocena:

Orzechowiec II

składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 200 g masła
  • po 200 g łuskanych orzechów laskowych i włoskich
  • sok z 2 pomarańczy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy ze sobą: cukier, sól i przesianą mąkę. Dodajemy masło i żółtka. szybko zagniatamy – na początku możemy siekać ciasto nożem. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go z połową miodu i kilkoma łyżkami wody. Resztę miodu również podgrzewamy. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę posmarowaną masłem. Smarujemy ciepłym miodem (bez soku pomarańczowego). Układamy obok siebie, gęsto, grubo zmielone orzechy laskowe i włoskie. Smarujemy orzechy miodem „pomarańczowym” i pieczemy ciasto przez około 20 minut w temperaturze 200ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję