menu
fot Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do ciepłego mleka dodaj miód, cukier i wymieszaj by cukier się rozpuścił. Wbij jajka i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Połącz ze sobą obydwie masy i zagnieć ciasto. Powinno być one lśniące i elastyczne. Ciasto podziel na 2 równe części i schłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj cienko na prostokąty o wielkości blachy – ja użyłem formy o wymiarach 25 na 30 cm. Obydwa kawałki ciasta wstaw na papierze do pieczenia na 15 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Ciasto wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki i wymieszaj je dokładnie z budyniem by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dodawaj cały czas mieszając mleko z budyniem. Zagotuj i odstaw do wystudzenia. Co kilka minut mieszaj by na budyniu nie utworzył się kożuch. Kiedy masa jest zimna zmiksuj ją z dodatkiem miękkiego masła i cukru pudru na gładki krem. Teraz zrób masę orzechową. W garnku rozgrzej miód z masłem i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj orzechy i podgrzewaj cały czas mieszając, w taki sposób, by orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową. W blaszce ułóż pierwszą warstwę ciasta. Na niej wyłóż krem waniliowy, wyrównaj. Teraz połóż drugą warstwę ciasta a na wierzchu połóż masę orzechową. Ciasto schłodź minimum 2-3 godziny w lodówce, ale najlepsze jest ono po 2 dniach, kiedy ono idealnie zmięknie i wszystkie smaki się przenikną.

ocena:

Orzechowiec z kremem waniliowym

składniki

Ciasto
  • 500 g mąki około 3 szklanek
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Masa orzechowa
  • 350 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
Krem
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do ciepłego mleka dodaj miód, cukier i wymieszaj by cukier się rozpuścił. Wbij jajka i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i posiekaj. Połącz ze sobą obydwie masy i zagnieć ciasto. Powinno być one lśniące i elastyczne. Ciasto podziel na 2 równe części i schłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj cienko na prostokąty o wielkości blachy – ja użyłem formy o wymiarach 25 na 30 cm. Obydwa kawałki ciasta wstaw na papierze do pieczenia na 15 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Ciasto wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki i wymieszaj je dokładnie z budyniem by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dodawaj cały czas mieszając mleko z budyniem. Zagotuj i odstaw do wystudzenia. Co kilka minut mieszaj by na budyniu nie utworzył się kożuch. Kiedy masa jest zimna zmiksuj ją z dodatkiem miękkiego masła i cukru pudru na gładki krem. Teraz zrób masę orzechową. W garnku rozgrzej miód z masłem i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj orzechy i podgrzewaj cały czas mieszając, w taki sposób, by orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową. W blaszce ułóż pierwszą warstwę ciasta. Na niej wyłóż krem waniliowy, wyrównaj. Teraz połóż drugą warstwę ciasta a na wierzchu połóż masę orzechową. Ciasto schłodź minimum 2-3 godziny w lodówce, ale najlepsze jest ono po 2 dniach, kiedy ono idealnie zmięknie i wszystkie smaki się przenikną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję