menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pod koniec lipca możemy zebrać z drzew zielone, niedojrzałe orzechy włoskie. Wyjmujemy je z łupin i drobno kroimy. Pozostawiamy na świeżym powietrzu przez 24 godziny. Następnie wrzucamy je do gąsiorka, dodajemy po szczypcie cynamonu i imbiru, po kawałku tataraku i dzięglu. Zalewamy wódką i spirytusem. Wstrząsamy, zakorkowujemy i stawiamy na nasłonecznionym miejscu na okres 4 miesięcy. Z wody i cukru przyrządzamy syrop, studzimy go. Nalewkę przecedzamy i mieszamy z syropem, rozlewamy do butelek zakorkowujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej pół roku.

ocena:

Orzechówka

składniki

  • 1 l wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 200 g zielonych orzechów włoskich
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • cynamon, imbir, dzięgiel, tatarak

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pod koniec lipca możemy zebrać z drzew zielone, niedojrzałe orzechy włoskie. Wyjmujemy je z łupin i drobno kroimy. Pozostawiamy na świeżym powietrzu przez 24 godziny. Następnie wrzucamy je do gąsiorka, dodajemy po szczypcie cynamonu i imbiru, po kawałku tataraku i dzięglu. Zalewamy wódką i spirytusem. Wstrząsamy, zakorkowujemy i stawiamy na nasłonecznionym miejscu na okres 4 miesięcy. Z wody i cukru przyrządzamy syrop, studzimy go. Nalewkę przecedzamy i mieszamy z syropem, rozlewamy do butelek zakorkowujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej pół roku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję