menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka myjemy, obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na plastry – 5 mm. Układamy je na talerzu. Ubijamy razem: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, śmietankę, żółtka i sól. Ochłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy, delikatnie mieszając, do ubitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musimy go nalać ok. 7 mm warstwę. Gdy jest bardzo gorący nabijamy na widelec kawałki jabłek, zanurzamy je w cieście i kładziemy na patelnię. W trakcie smażenia obracamy. Po usmażeniu najlepiej kłaść je na bibułę albo układać na sicie, żeby obciekły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub cukrem zwykłym.

ocena:

Owoce w cieście

składniki

  • 80 g mąki (ok. pół szklanki)
  • 500 g jabłek
  • 50 ml mleka
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • 2 jajka
  • ćwierć łyżeczki do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier do posypania owoców
  • olej
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka myjemy, obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na plastry – 5 mm. Układamy je na talerzu. Ubijamy razem: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, śmietankę, żółtka i sól. Ochłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy, delikatnie mieszając, do ubitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musimy go nalać ok. 7 mm warstwę. Gdy jest bardzo gorący nabijamy na widelec kawałki jabłek, zanurzamy je w cieście i kładziemy na patelnię. W trakcie smażenia obracamy. Po usmażeniu najlepiej kłaść je na bibułę albo układać na sicie, żeby obciekły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub cukrem zwykłym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję