menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na duuużą patelnię lub duży żeliwny garnek wlewam ok 2 łyżek oliwy , po czym podgrzewam ją i od razu wysypuję 300 dkg ryżu tak by się nieco zeszklił. Następnie całość zalewam bulionem aż ryż podwoi swoją objętość.Dodaję szafran. Kiedy ryż zaczyna pęcznieć wówczas dodaję pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, groszek, owoce morza ( rozmrożone) ,pokrojoną w kostkę paprykę . W tym czasie gdy całość się dusi , na osobnej patelni podsmażam pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, którą wcześniej marynowałam w oliwie, sokiem z cytryny i w curry. Dodaję do całości..Podlewam jeszcze białym winem , w razie potrzeby bulionem i dodaję wszystkie przyprawy, wyciśniety czosnek , posiekany rozmaryn i chilli…. Całość podajemy na stół w dużej patelni , w której przygotowywaliśmy danie ..udekorowanej cząstkami cytryn i/lub limonek…Viva Espania !!

ocena:

Paella al’a marinara

składniki

  • 300 dkg ryżu
  • 1 litr bulionu ( najlepiej rybnego )
  • 200 dkg kalmarów
  • 200 dkg małży
  • 200 dkg krewetek średnich
  • 100 dkg krewetek tiger ( opcjonalnie )
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryczka chilli
  • 2 pomidory
  • 200 dkg mrożonego groszku
  • 30 ml sosu rybnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki cukru do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na duuużą patelnię lub duży żeliwny garnek wlewam ok 2 łyżek oliwy , po czym podgrzewam ją i od razu wysypuję 300 dkg ryżu tak by się nieco zeszklił. Następnie całość zalewam bulionem aż ryż podwoi swoją objętość.Dodaję szafran. Kiedy ryż zaczyna pęcznieć wówczas dodaję pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, groszek, owoce morza ( rozmrożone) ,pokrojoną w kostkę paprykę . W tym czasie gdy całość się dusi , na osobnej patelni podsmażam pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, którą wcześniej marynowałam w oliwie, sokiem z cytryny i w curry. Dodaję do całości..Podlewam jeszcze białym winem , w razie potrzeby bulionem i dodaję wszystkie przyprawy, wyciśniety czosnek , posiekany rozmaryn i chilli…. Całość podajemy na stół w dużej patelni , w której przygotowywaliśmy danie ..udekorowanej cząstkami cytryn i/lub limonek…Viva Espania !!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję