menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło roztopić w garnku, wodę wymieszać z sokiem i dodać do masła, zagotować i wsypać mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia wbić jajka, dodać skórkę, rum i wymieszać dokładnie mikserem. Olej rozgrzać do temp ok 170° (ja używam frytkownicy ale zwykły garnek tez może być) Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać prosto do oleju ok. 10cm paluchy. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać nim paluchy.

ocena:

Paluchy pomarańczowe

składniki

  • 60g masła
  • 100ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)
  • 150 ml wody
  • 150g maki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka skorki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • pól łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło roztopić w garnku, wodę wymieszać z sokiem i dodać do masła, zagotować i wsypać mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia wbić jajka, dodać skórkę, rum i wymieszać dokładnie mikserem. Olej rozgrzać do temp ok 170° (ja używam frytkownicy ale zwykły garnek tez może być) Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać prosto do oleju ok. 10cm paluchy. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać nim paluchy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję