menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, cukru, roztartych drożdży i kilku łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól, rozczyn, dwa żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Stawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość robimy z niego wałek, który kroimy na plasterki, a z tych z kolei formujemy paluszki. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej paluszki, smarujemy je białkiem i posypujemy grubą solą i sezamem. Pieczemy 20–25 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Paluszki drożdżowe

składniki

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 15 g drożdży
  • 2 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 100 ml mleka
  • #Do posypania:
  • kilka łyżek sezamu i 1 łyżka grubej soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, cukru, roztartych drożdży i kilku łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól, rozczyn, dwa żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Stawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość robimy z niego wałek, który kroimy na plasterki, a z tych z kolei formujemy paluszki. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej paluszki, smarujemy je białkiem i posypujemy grubą solą i sezamem. Pieczemy 20–25 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję