menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pasternak jest warzywem zapomnianym, znanym już w starożytności a w Polsce uprawiany od wczesnego średniowiecza. Podobny do pietruszki lecz większy o zabarwieniu zdecydowanie żółtym. Częścią jadalną są korzenie o wysokiej wartości kalorycznej, dużej ilości soli mineralnych i przyjemnym aromacie. Dojrzewa w październiku. Pasternak oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż, obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Z jajka, mąki i mleka sporządzić ciasto naleśnikowe ( dość gęste), zanurzać w nim kawałki pasternaku i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące jako dodatek do czystych zup lub jako samodzielne danie ze śmietaną.

ocena:

Paluszki z pasternaku w cieście

składniki

  • 30 dag pasternaku
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • parę łyżek mleka
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pasternak jest warzywem zapomnianym, znanym już w starożytności a w Polsce uprawiany od wczesnego średniowiecza. Podobny do pietruszki lecz większy o zabarwieniu zdecydowanie żółtym. Częścią jadalną są korzenie o wysokiej wartości kalorycznej, dużej ilości soli mineralnych i przyjemnym aromacie. Dojrzewa w październiku. Pasternak oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż, obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Z jajka, mąki i mleka sporządzić ciasto naleśnikowe ( dość gęste), zanurzać w nim kawałki pasternaku i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące jako dodatek do czystych zup lub jako samodzielne danie ze śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję