menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy zaczyn jak dla ciasta drożdżowego z drożdży, paru łyżek mąki, mleka i łyżki cukru. Stawiamy zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy żółtka, resztę mąki, mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące i dodajemy do niego olej. Wyrabiamy z olejem, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek. Z niego ucinamy równe porcje, z których toczymy kule o średnicy ok. 5 cm. Przygotowujemy garnek. Wlewamy do niego wodę i obwiązujemy garnek gazą, gdy woda wrze układamy na gazie pampuchy. Przykrywamy je miską. Gdy urosną i ugotują się, na parze kładziemy je na talerzu i podajemy polane masłem, sosem waniliowym, jagodami, śmietaną lub sosami do potraw mięsnych. Można przyrządzać pampuchy na słodko i na słono, również z różnym nadzieniem.

ocena:

Pampuchy – Wielkopolska

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy zaczyn jak dla ciasta drożdżowego z drożdży, paru łyżek mąki, mleka i łyżki cukru. Stawiamy zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, a gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy żółtka, resztę mąki, mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące i dodajemy do niego olej. Wyrabiamy z olejem, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek. Z niego ucinamy równe porcje, z których toczymy kule o średnicy ok. 5 cm. Przygotowujemy garnek. Wlewamy do niego wodę i obwiązujemy garnek gazą, gdy woda wrze układamy na gazie pampuchy. Przykrywamy je miską. Gdy urosną i ugotują się, na parze kładziemy je na talerzu i podajemy polane masłem, sosem waniliowym, jagodami, śmietaną lub sosami do potraw mięsnych. Można przyrządzać pampuchy na słodko i na słono, również z różnym nadzieniem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję