menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozetrzyj drożdże z cukrem i dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw aby rozczyn wyrósł. Do mąki dodaj żółtka, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Na blacie opruszonym mąka pozostaw bułki do wyrośnięcie ok 30 min. 
Wlej wodę do garnka, zagotuj. Ja do parowania bułek używam specjalnej metalowej wkładki. Pampuchy paruję 10-12 minut. Można parować je również w parowarze. Podawaj gorące polane ulubionym sosem. Ja podałam ze zmiksowanymi truskawkami i świeżymi owocami. 

ocena:

Bułki na parze, Pampuchy, Kluski, Parowce, Pyzy

składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozetrzyj drożdże z cukrem i dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw aby rozczyn wyrósł. Do mąki dodaj żółtka, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Na blacie opruszonym mąka pozostaw bułki do wyrośnięcie ok 30 min. 
Wlej wodę do garnka, zagotuj. Ja do parowania bułek używam specjalnej metalowej wkładki. Pampuchy paruję 10-12 minut. Można parować je również w parowarze. Podawaj gorące polane ulubionym sosem. Ja podałam ze zmiksowanymi truskawkami i świeżymi owocami. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję