X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Papryka faszerowana mięsem mielonym. Przepis krok po kroku.

Sezon na paprykę w pełnym rozkwicie, a cena najniższa w roku. To wyśmienity moment, aby zacząć przygotowywać z niej przetwory. Jeżeli zostanie Wam jeszcze kilka sztuk to papryka faszerowana jest fantastycznym pomysłem na ich wykorzystanie. Środek proponuję wypełnić farszem złożonym z mięsa mielonego, pomidorów i natki pietruszki. Całość podkręci sos do kurczaka z papryką.

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 4 papryki, najlepiej różnokolorowe 
  • 300 g mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 1 duża cebula czerwona lub np. biała
  • 100 g białego długoziarnistego ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką od Roleskiego
  • 100 g sera feta
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Ryż opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Gotuj na małym ogniu w 250 ml osolonej wody, przez 12-15 minut. Następnie ugotowany ryż przełóż na sitko, przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Poczekaj aż nadmiar wody odcieknie, odstaw na bok.

Z papryki odkrój „czapeczki”, wytnij białe fragmenty i usuń nasiona.

 

Krok 2:

Po drugie mięso wieprzowe podsmaż z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy mięso się zetnie, a cebula skarmelizuje dodaj utarty czosnek. Następnie smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem, przełóż mięso do miski.

 

Krok 3:

Po trzecie dodaj ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki, sos do kurczaka z papryką. Następnie dopraw solą i pieprzem, dopraw do smaku.

 

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Papryki ustaw w naczyniu do zapiekania. Faszeruj przygotowanym nadzieniem, na wierzch ułóż ser feta pokrojony w drobną kostkę. Na koniec zapiekaj przez 30-35 minut, aż papryka będzie miękka.

 

Papryki nieźle nadziane 🙂

Tak przygotowana papryka faszerowana mięsem mielonym to bez wątpienia prawdziwa rewelacja. Do jej przygotowania można wykorzystać ryż, kaszę lub kuskus który pozostał z poprzedniego dnia. Wierzch można posypać serem feta, ale doskonale sprawdzi się również inny ser typu: mozzarella, cheddar lub np. mimolette.

Na talerz proponuję dodać jeszcze kapkę sosu do kurczaka z papryką, idealnie podkręci smak faszerowanej papryki, mimo że nie ma w niej ani grama drobiu 😉

Papryka faszerowana mięsem mielonym poleca się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji.

PS. Jeżeli szukacie innych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam, co daje nam orzesmazenie wcześniej mięsa? Zawsze robiłam z surowym mięsem. i były bardzo smaczne, soczyste wiec bardzo mnie zastanawia cel tej 'dodatkowej’ czynności..!? Ach.. Jabłka już czekają na jutrzejszą sypana szarlotke Bogusi

  2. Polecam przepis p. Jakuba. Pamiętam smak papryki jak mama przyrządzała aż wkoncu znalazłam ten przepis i mi zasmakował chociaż go troszkę zmodyfikowałam i dodałam trochę quinoi (komosa ryżowa)- 3 kolorowej do ryżu i wyglądał środek bajecznie. I córka również się zajadała.

Sprawdź również