menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Papryki wydrążamy i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, a kiedy całość odparuje wsypujemy ryż i całość smażymy ok. 5 minut. Następnie dolewamy wywar i dusimy ciągle mieszając aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, posiekane zioła, solimy i pieprzymy do smaku. Tak powstałą masą napełniamy papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy resztą oleju i wstawiamy na 5– 10 minut do nagrzanego do 180° piekarnika.

ocena:

Papryka faszerowana ryżem

składniki

  • 7-8 sztuk papryki
  • 300 g ryżu
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 400 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 500 g pieczarek
  • po pęczku świeżych ziół: oregano i tymianku lub majeranku
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Papryki wydrążamy i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, a kiedy całość odparuje wsypujemy ryż i całość smażymy ok. 5 minut. Następnie dolewamy wywar i dusimy ciągle mieszając aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, posiekane zioła, solimy i pieprzymy do smaku. Tak powstałą masą napełniamy papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy resztą oleju i wstawiamy na 5– 10 minut do nagrzanego do 180° piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję