menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, mieszamy z ziołami, nacieramy kawałki mięsa. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie pióra. Do smażącego się mięsa dodajemy najpierw cebulę, następnie paprykę i smażymy razem, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wlewamy wywar oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem przez 90 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podajemy w miseczkach lub na talerzach, na środek każdej porcji kładziemy kleks ze śmietany.

ocena:

Paprykarz z baraniny

składniki

  • 1 kg łopatki lub mostka baraniego
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 cebule
  • 1 kg różnokolorowe papryki
  • 4 pomidory lub 500 g pomidorów w puszce
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub chili
  • po pół łyżeczki: tymianku, majeranku, estragonu, cząbru i kminku
  • posiekany świeży koperek, natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, mieszamy z ziołami, nacieramy kawałki mięsa. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie pióra. Do smażącego się mięsa dodajemy najpierw cebulę, następnie paprykę i smażymy razem, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wlewamy wywar oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem przez 90 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podajemy w miseczkach lub na talerzach, na środek każdej porcji kładziemy kleks ze śmietany.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję