menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z żeberek wyfiletować kości. Papryki rozciąć na połowę i oczyścić z pestek. Cebulę pokrajać w talarki, a ząbki czosnku rozciąć na pół. Ułożyć w misce warstwę mięsa. Skropić octem i polać oliwą, przykryć papryką, czosnkiem i cebulą a następnie pozostałym mięsem i ponownie skropić octem i polać oliwą. Zalać winem (mięso powinno być przykryte), szczelnie zamknąć i marynować w lodówce przez minimum 12 godzin. Kawałki żeberek nadziewać na dwa szpikulce, rozdzielając poszczególne części dwoma kawałkami papryki w ten sposób, aby w powstałą przestrzeń pomiędzy paprykami, włożyć kawałki czosnku, cebuli i gąłązki oregano. Do pozostałej marynaty, dodać przecier pomidorowy i miód, dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem wysmarować obficie mięso z papryką. Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C) i szybko opiec mięso z obu stron (po około 1 minucie z każdej strony), tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej. Zmniejszyć temperaturę do średniej (około 150-170*C), ułożyć mięso w odległości około 20 cm o źródła ognia, piec metodą pośrednią przez około godzinę, czesto smarując sosem (w połowie pieczenia mięso odwrócić). Można podawać z pieczywem i pieczonym na grillu bakłażanem.

Bakłażan z grilla. składniki: 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia papryka, garść koktajlowych pomidorków, 3/4 średniej cebuli pozostałej po marynowaniu żeberek, 2 łyżki oleju pomidorowego (z marynaty suszonych pomidorów), 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kilka liści sałaty, sposób przygotowania: Bakłażana pokrajać w ćwierć-plastry i skropić cytryną, paprykę w “pierścionki” (oczyścić z pestek). Posmarować olejem koszyczek do grillowania warzyw oraz kawałki bakłażana. Wrzucić wszystkie składniki do koszyczka i grillować na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki, (w czasie grillowania potrząsać koszyczkiem, aby warzywa nie przywarły i się nie przypaliły) . Ułożyć na liściach sałaty, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

ocena:

Paprykowe żeberka

składniki

  • 1/2 kg młodych wołowych żeberek
  • 5 średnich papryczek (jalapeno)
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 5 gałązkek świeżego oregano (można zastąpić suszonym)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z żeberek wyfiletować kości. Papryki rozciąć na połowę i oczyścić z pestek. Cebulę pokrajać w talarki, a ząbki czosnku rozciąć na pół. Ułożyć w misce warstwę mięsa. Skropić octem i polać oliwą, przykryć papryką, czosnkiem i cebulą a następnie pozostałym mięsem i ponownie skropić octem i polać oliwą. Zalać winem (mięso powinno być przykryte), szczelnie zamknąć i marynować w lodówce przez minimum 12 godzin. Kawałki żeberek nadziewać na dwa szpikulce, rozdzielając poszczególne części dwoma kawałkami papryki w ten sposób, aby w powstałą przestrzeń pomiędzy paprykami, włożyć kawałki czosnku, cebuli i gąłązki oregano. Do pozostałej marynaty, dodać przecier pomidorowy i miód, dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem wysmarować obficie mięso z papryką. Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C) i szybko opiec mięso z obu stron (po około 1 minucie z każdej strony), tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej. Zmniejszyć temperaturę do średniej (około 150-170*C), ułożyć mięso w odległości około 20 cm o źródła ognia, piec metodą pośrednią przez około godzinę, czesto smarując sosem (w połowie pieczenia mięso odwrócić). Można podawać z pieczywem i pieczonym na grillu bakłażanem.

Bakłażan z grilla. składniki: 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia papryka, garść koktajlowych pomidorków, 3/4 średniej cebuli pozostałej po marynowaniu żeberek, 2 łyżki oleju pomidorowego (z marynaty suszonych pomidorów), 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kilka liści sałaty, sposób przygotowania: Bakłażana pokrajać w ćwierć-plastry i skropić cytryną, paprykę w “pierścionki” (oczyścić z pestek). Posmarować olejem koszyczek do grillowania warzyw oraz kawałki bakłażana. Wrzucić wszystkie składniki do koszyczka i grillować na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki, (w czasie grillowania potrząsać koszyczkiem, aby warzywa nie przywarły i się nie przypaliły) . Ułożyć na liściach sałaty, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję