menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od przygotowania masy na parfait.  Rozpuszczamy cukier w wodzie i podgrzewamy, aż uzyskamy gęsty syrop. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której powoli wlewamy gesty, gorący syrop, cały czas masę ubijając. Następnie ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem z białek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z posiekanymi drobno orzechami i dodajemy do masy na parfait. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do formy, którą dodatkowo możemy posypać 2 łyżkami mielonych orzechów. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

ocena:

Parfait czekoladowo-orzechowe

składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 150 g czekolady
  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 70-80 ml wody
  • 4 białka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od przygotowania masy na parfait.  Rozpuszczamy cukier w wodzie i podgrzewamy, aż uzyskamy gęsty syrop. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której powoli wlewamy gesty, gorący syrop, cały czas masę ubijając. Następnie ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem z białek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z posiekanymi drobno orzechami i dodajemy do masy na parfait. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do formy, którą dodatkowo możemy posypać 2 łyżkami mielonych orzechów. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję