menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pascha jest deserem wielkanocnym, który przywędrował do nas ze Wschodu, podobnie jak Bożonarodzeniowa kutia. Słowo pascha wywodzi się z greckiego pascha (wym. pas-cha) oraz hebrajskiego pesach. Słowa te znaczą „przejście” i związane jest z wyjściem Źydów z Egiptu. Pesach, to  również święto żydowskie obchodzone w pierwszą, wiosenną pełnię Księżyca, przeniesione do kultury chrześcijańskiej na pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca, gdy obchodzona jest Wielkanoc. Przygotowujemy wszystkie bakalie. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Orzechy laskowe wkładamy na kilka minut do piekarnika, obieramy i siekamy wraz z orzechami włoskimi. Wanilię drobno tłuczemy. Figi i daktyle drobno kroimy. Ser trzykrotnie mielimy, a masło ucieramy dodając do niego po jednym żółtku i łyżce cukru. Gdy masło utarte jest na puszysty krem, dodajemy do niego małymi porcjami zmielony ser. Na koniec dodajemy wszystkie bakalie: posiekane figi, daktyle, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, wanilię i dokładnie mieszamy. Zawijamy masę w ściereczkę, mocno związujemy, formujemy półkulę lub stożek i wkładamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy paschę ze ściereczki, ustawiamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy owocami.

ocena:

Pascha Wielkanocna I

składniki

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 120 g masła
  • 300 g cukru
  • 8 żółtek
  • po 50 g rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, migdałów
  • po 30 g daktyli, fig i skórki pomarańczowej
  • laska wanilii
  • do przybrania: owoce z konfitur i owoce kandyzowane

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pascha jest deserem wielkanocnym, który przywędrował do nas ze Wschodu, podobnie jak Bożonarodzeniowa kutia. Słowo pascha wywodzi się z greckiego pascha (wym. pas-cha) oraz hebrajskiego pesach. Słowa te znaczą „przejście” i związane jest z wyjściem Źydów z Egiptu. Pesach, to  również święto żydowskie obchodzone w pierwszą, wiosenną pełnię Księżyca, przeniesione do kultury chrześcijańskiej na pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca, gdy obchodzona jest Wielkanoc. Przygotowujemy wszystkie bakalie. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Orzechy laskowe wkładamy na kilka minut do piekarnika, obieramy i siekamy wraz z orzechami włoskimi. Wanilię drobno tłuczemy. Figi i daktyle drobno kroimy. Ser trzykrotnie mielimy, a masło ucieramy dodając do niego po jednym żółtku i łyżce cukru. Gdy masło utarte jest na puszysty krem, dodajemy do niego małymi porcjami zmielony ser. Na koniec dodajemy wszystkie bakalie: posiekane figi, daktyle, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, wanilię i dokładnie mieszamy. Zawijamy masę w ściereczkę, mocno związujemy, formujemy półkulę lub stożek i wkładamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy paschę ze ściereczki, ustawiamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy owocami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję