menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser trzykrotnie mielimy. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo, same żółtka i przecieramy wraz z serem przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser, żółtka oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i osaczamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę sera z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek”. Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczka. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną.

ocena:

Pascha Wielkanocna II

składniki

  • 500 g białego sera
  • 250 g masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier waniliowy
  • po 50 g smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
  • różne bakalie: orzechy włoskie, laskowe, konfitury, wiórki czekoladowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biały ser trzykrotnie mielimy. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo, same żółtka i przecieramy wraz z serem przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser, żółtka oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i osaczamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę sera z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek”. Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczka. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję