X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWielkanoc

Pasta jajeczno– szynkowa Macieja Kuronia

Jestem wielkim fanem wszelakich smarowideł pieczywa. Najbardziej smakują mi te pasty przygotowane w domu. Co jakiś czas umilam sobie i rodzinie śniadanie jakąś pastą, jajeczną lub twarogową. Dzisiaj dla Was mam inspirację na takie smarowidło, pasta jajeczno- szynkowa. Fajne połączenie smaków, a dodatkowym plusem jest czas w jaki można ją przygotować. 

Pasta jajeczno– szynkowa Macieja Kuronia 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g chudej szynki
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany lub np. majonezu, jogurtu naturalnego 
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Jajka ugotuj na twardo, gotuj ok 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie ugotowane jajka przełóż do miski z zimną wodą. Gdy jajka wystygną obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę lub potraktuj je widelcem. 

Krok 2:

Masło dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie szynkę drobno posiekaj. 

Krok 3:

Jajka wymieszaj ze śmietanką, następnie dodaj szynkę i masło. Dokładnie wymieszaj. Na koniec pastę dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę dodaj również coś zielonego np. szczypiorek. 

Pastę możesz podać od razu po przygotowaniu. Możesz ją również przygotować dzień wcześniej i zjeść na śniadanie kolejnego dnia. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również