menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy z proszkiem na stolnicę, dodajemy żółtka, jajo, masło, śmietanę i sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, na koniec wyrabiamy rękami i wkładamy do lodówki. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny, gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości, odcedzamy – w wywarze po gotowanych grzybach moczymy bułkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Grzyby i odciśniętą bułkę mielimy, dodajemy cebulę, tartą bułkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość pół cm w prostokąt długości 30 cm i szerokości 10 cm. Z nadzienia formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy na ciasto w odległości 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto z nadzieniem, spłaszczamy nożem i kroimy na prostokąty, lub kwadraty. Smarujemy roztrzepanym jajem i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10–15 minut w temperaturze 200ºC.

ocena:

Paszteciki półkruche z grzybami

składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka i 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól

Farsz

  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 bułka, 1,5 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy z proszkiem na stolnicę, dodajemy żółtka, jajo, masło, śmietanę i sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, na koniec wyrabiamy rękami i wkładamy do lodówki. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny, gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości, odcedzamy – w wywarze po gotowanych grzybach moczymy bułkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Grzyby i odciśniętą bułkę mielimy, dodajemy cebulę, tartą bułkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość pół cm w prostokąt długości 30 cm i szerokości 10 cm. Z nadzienia formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy na ciasto w odległości 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto z nadzieniem, spłaszczamy nożem i kroimy na prostokąty, lub kwadraty. Smarujemy roztrzepanym jajem i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10–15 minut w temperaturze 200ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję