X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWielkanoc

Pasztet w galarecie

Składniki

-700 g pasztetu (może być z różnych mięs)
-250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
-250 ml wytrawnego wina (do drobiu i ryb - białego, do mięs czerwonych – czerwonego)
-10-15 g żelatyny
Do pasztetów mięsnych
-50 g żurawin lub konfitury (mogą być wiśnie)
-2 jajka lub 8 jajek przepiórczych na twardo
Do pasztetów rybnych
-anchois, 2 łyżki kawioru
-mięso z szyjek rakowych, 1 cytryna
Do przybrania
-natka pietruszki, 3 łyżeczki żurawiny
-sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pasztet kroimy w plastry. Możemy foremkami wykroić różne formy z pasztetu, a jeśli sami robimy pasztet, to możemy nakładać go od razu do ozdobnych form.. Z żelatyny, wina, wywaru i soku z cytryny przygotowujemy galaretę, gdy zacznie krzepnąć, wlewamy część (połowę) galarety na półmisek. Z ozdobnie pokrojonych w plastry i cząstki jaj na twardo i wiśni lub żurawin, a w przypadku pasztetu rybnego z innych podanych składników, robimy dekorację, zalewamy resztą galarety i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy majonezem i świeżymi żurawinami, plasterkami cytryny, natką pietruszki itp.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również