menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pasztet kroimy w plastry. Możemy foremkami wykroić różne formy z pasztetu, a jeśli sami robimy pasztet, to możemy nakładać go od razu do ozdobnych form.. Z żelatyny, wina, wywaru i soku z cytryny przygotowujemy galaretę, gdy zacznie krzepnąć, wlewamy część (połowę) galarety na półmisek. Z ozdobnie pokrojonych w plastry i cząstki jaj na twardo i wiśni lub żurawin, a w przypadku pasztetu rybnego z innych podanych składników, robimy dekorację, zalewamy resztą galarety i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy majonezem i świeżymi żurawinami, plasterkami cytryny, natką pietruszki itp.

ocena:

Pasztet w galarecie

składniki

-700 g pasztetu (może być z różnych mięs)
-250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
-250 ml wytrawnego wina (do drobiu i ryb – białego, do mięs czerwonych – czerwonego)
-10-15 g żelatyny
Do pasztetów mięsnych
-50 g żurawin lub konfitury (mogą być wiśnie)
-2 jajka lub 8 jajek przepiórczych na twardo
Do pasztetów rybnych
-anchois, 2 łyżki kawioru
-mięso z szyjek rakowych, 1 cytryna
Do przybrania
-natka pietruszki, 3 łyżeczki żurawiny
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pasztet kroimy w plastry. Możemy foremkami wykroić różne formy z pasztetu, a jeśli sami robimy pasztet, to możemy nakładać go od razu do ozdobnych form.. Z żelatyny, wina, wywaru i soku z cytryny przygotowujemy galaretę, gdy zacznie krzepnąć, wlewamy część (połowę) galarety na półmisek. Z ozdobnie pokrojonych w plastry i cząstki jaj na twardo i wiśni lub żurawin, a w przypadku pasztetu rybnego z innych podanych składników, robimy dekorację, zalewamy resztą galarety i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy majonezem i świeżymi żurawinami, plasterkami cytryny, natką pietruszki itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję