menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaczkę , wątróbki oraz boczek zagotować w osobnych garnkach i gotować wszystko do miękkości po czym pozostawić do ostudzenia.
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki i zeszklić na patelni dodając kaczy tłuszcz zebrany z powierzchni wywaru w którym gotowała się kaczka. Pozostawić do ostygnięcia.Kiedy mięso ostygnie oddzielić od kości, wątróbki i boczek pokroić na cząstki i przygować całośc wraz z cebulą do zmielenia w maszynce na drobnym oczku.
Całość zmielić na drobnym oczku, dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy, jajka, migdały, rodzynki oraz bułkę tartą . Wyrobić na gładką masę . Foremki posmarować tłuszczem, obsypać byłką tartą i umieścić masę wewnątrz foremek.
Pasztety piec w temp 160*C przez ok 45 minut. Całość podawać na zimno lub ciepło. Pysznie smakuje z konfiturą z żurawiny lub borówki ! Smacznego 🙂

ocena:

Pasztet z kaczki (gęsi)

składniki

  • 1 kaczka lub gęś ok 3 kg
  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 70 dkg boczku wędzonego
  • 5 cebul średniej wielkośc
  • i250 dkg rodzynek
  • 250 dkg migdałów
  • 1 główka czosnku
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 jaja
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki vegety

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaczkę , wątróbki oraz boczek zagotować w osobnych garnkach i gotować wszystko do miękkości po czym pozostawić do ostudzenia.
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki i zeszklić na patelni dodając kaczy tłuszcz zebrany z powierzchni wywaru w którym gotowała się kaczka. Pozostawić do ostygnięcia.Kiedy mięso ostygnie oddzielić od kości, wątróbki i boczek pokroić na cząstki i przygować całośc wraz z cebulą do zmielenia w maszynce na drobnym oczku.
Całość zmielić na drobnym oczku, dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy, jajka, migdały, rodzynki oraz bułkę tartą . Wyrobić na gładką masę . Foremki posmarować tłuszczem, obsypać byłką tartą i umieścić masę wewnątrz foremek.
Pasztety piec w temp 160*C przez ok 45 minut. Całość podawać na zimno lub ciepło. Pysznie smakuje z konfiturą z żurawiny lub borówki ! Smacznego 🙂

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję