menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na jedną porcję kaszy odmierzamy 2,5 porcji wody. Pęczak musi dochodzić dość długo, ale jest bardzo smaczny, tym samym wart zachodu. Wodę gotujemy, solimy, dodajemy łyżkę tłuszczu i wreszcie do wrzątku wrzucamy wcześniej odmierzoną ilość kaszy. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Później zawijamy w koc, lub wkładamy pod kołdrę, czy pierzynę i czekamy kilka godzin, aż całkowicie wchłonie wodę. Pęczak jest dobrym dodatkiem do zup typu krupnik, ale smakuje również jako dodatek do mięs i sosów. Można od razu w trakcie gotowania dodać do niego dwa małe suszone grzybki albo trochę wywaru z grzybów, ewentualnie ugotować go na gotowym wywarze warzywnym, czy mięsnym. Smaczny jest z sosami i posypany odrobiną zieleniny.

ocena:

Pęczak

składniki

  • kasza pęczak
  • woda
  • tłuszcz, np. masło
 
 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na jedną porcję kaszy odmierzamy 2,5 porcji wody. Pęczak musi dochodzić dość długo, ale jest bardzo smaczny, tym samym wart zachodu. Wodę gotujemy, solimy, dodajemy łyżkę tłuszczu i wreszcie do wrzątku wrzucamy wcześniej odmierzoną ilość kaszy. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Później zawijamy w koc, lub wkładamy pod kołdrę, czy pierzynę i czekamy kilka godzin, aż całkowicie wchłonie wodę. Pęczak jest dobrym dodatkiem do zup typu krupnik, ale smakuje również jako dodatek do mięs i sosów. Można od razu w trakcie gotowania dodać do niego dwa małe suszone grzybki albo trochę wywaru z grzybów, ewentualnie ugotować go na gotowym wywarze warzywnym, czy mięsnym. Smaczny jest z sosami i posypany odrobiną zieleniny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję