menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby rozmrozić, osączyć. Zagotować osoloną wodę na makaron. Na 3 łyżkach oliwy smażyć grzyby 7-10 minut. Dodać poszatkowaną cebulę i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wino, zmniejszyć gaz, smażyć aż 3/4 wina wyparuje. W tym czasie wrzucić makaron i gotować al dente. Kiedy makaron sie gotuje dolać go grzybów śmietankę i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie “pyrkać”. Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, podgrzewać minute. Nakładać porcje posypując je parmezanem.

ocena:

Penne kurkowo-prawdziwkowe

składniki

  • 20 dag mrożonych prawdziwków
  • 20 dag mrożonych kurek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g makaronu penne
  • parmezan
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby rozmrozić, osączyć. Zagotować osoloną wodę na makaron. Na 3 łyżkach oliwy smażyć grzyby 7-10 minut. Dodać poszatkowaną cebulę i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wino, zmniejszyć gaz, smażyć aż 3/4 wina wyparuje. W tym czasie wrzucić makaron i gotować al dente. Kiedy makaron sie gotuje dolać go grzybów śmietankę i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie “pyrkać”. Doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Makaron odcedzić, wrzucić do sosu, podgrzewać minute. Nakładać porcje posypując je parmezanem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję