menu
Zdjęcie dodane przez administratora strony.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy lekko twardawy. Na oliwie przesmażamy boczek, Czosnek, cebulę drobno siekamy, dodajemy do boczku i smażymy do zeszklenia. Dodajemy cykorię i kilka minut wszystko razem dusimy. Dodajemy wino, redukujemy, następnie dolewamy wywar, śmietanę, mascarpone, sok z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Po kilku minutach nasz sos jest gotowy. Sos mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem, pietruszką i serwujemy.

ocena:

Penne z cykorią i mascarpone

składniki

  • 500 g makaronu Penne
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plastry boczku wędzonego
  • 2 główki cykorii – najlepiej czerwonej
  • 1 papryczka chilli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml wywaru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mascarpone
  • 50 g parmezanu
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy lekko twardawy. Na oliwie przesmażamy boczek, Czosnek, cebulę drobno siekamy, dodajemy do boczku i smażymy do zeszklenia. Dodajemy cykorię i kilka minut wszystko razem dusimy. Dodajemy wino, redukujemy, następnie dolewamy wywar, śmietanę, mascarpone, sok z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Po kilku minutach nasz sos jest gotowy. Sos mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem, pietruszką i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję