menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę lub boczek tniemy na kawałki. Jeżeli używamy boczku, kto kładziemy go na rozgrzaną patelnię bez oleju i czekamy aż wytopi się z niego tłuszcz. W przypadku szynki wkładamy ją na rozgrzany olej i lekko przesmażamy, dodajemy czosnek, a po minucie sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory lub pomidory w zalewie. Całość dusimy około 5 minut, następnie dodajemy ser Mascarpone i wszystko razem mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, natychmiast serwujemy z powstałym sosem i posypany startym żółtym serem.

ocena:

Penne z pomidorami w sosie z mascarpone

składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 150 g boczku wędzonego lub szynki
  • 150 g sera mascarpone
  • 100 g bryndzy, cheddara lub ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę lub boczek tniemy na kawałki. Jeżeli używamy boczku, kto kładziemy go na rozgrzaną patelnię bez oleju i czekamy aż wytopi się z niego tłuszcz. W przypadku szynki wkładamy ją na rozgrzany olej i lekko przesmażamy, dodajemy czosnek, a po minucie sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory lub pomidory w zalewie. Całość dusimy około 5 minut, następnie dodajemy ser Mascarpone i wszystko razem mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, natychmiast serwujemy z powstałym sosem i posypany startym żółtym serem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję