menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Papryki myjemy przekrajamy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę (jeśli nie mamy dojrzałych pomidorów, możemy użyć pomidorów z puszki), cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, posiekany czosnek i posiekane świeże zioła, wlewamy wino, mieszamy. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy, aż papryka będzie miękka. Doprawiamy ostrą papryczką, oregano, solą i pieprzem. Możemy podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.

ocena:

Peperonata

składniki

  • 750 g papryki (czerwonej, żółtej, zielonej)
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 400 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka świeżych ziół (np. bazylii, pietruszki)
  • 2 ostre suszone papryczki (np. czuszka, chili lub pepperoni) – oczyszczone i posiekane
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Papryki myjemy przekrajamy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę (jeśli nie mamy dojrzałych pomidorów, możemy użyć pomidorów z puszki), cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, posiekany czosnek i posiekane świeże zioła, wlewamy wino, mieszamy. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy, aż papryka będzie miękka. Doprawiamy ostrą papryczką, oregano, solą i pieprzem. Możemy podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję